"Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları" sayfasının sürümleri arasındaki fark
6. satır: | 6. satır: | ||
Ankara Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Tarihcesi: | Ankara Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Tarihcesi: | ||
+ | |||
Bölümün ilk kuruluşu Aralık 2003 olmakla beraber hastanede ilk kez Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinin hayata geçmesi bu tarihten öncedir ve ilk olarak Prof. Dr. Gül Gürsoy Ocak 2000 tarihinden itibaren yarı zamanlı olarak hasta kabulüne başlamıştır. | Bölümün ilk kuruluşu Aralık 2003 olmakla beraber hastanede ilk kez Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinin hayata geçmesi bu tarihten öncedir ve ilk olarak Prof. Dr. Gül Gürsoy Ocak 2000 tarihinden itibaren yarı zamanlı olarak hasta kabulüne başlamıştır. | ||
Bağımsız bir bölüm olarak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nün kuruluşu 3 Aralık 2003 tarihinde, Kurucu Bölüm Başkanı [[Prof. Dr. Mustafa Cesur]] ile olmuştur. [[Prof. Dr. Mustafa Cesur]] halen bölüm başkanlığı görevini sürdürmektedir. Daha sonra Temmuz 2015’de Güven Hastanesi Çayyolu Kampüsü’nde açılan yeni bir poliklinikle bölümün hizmet ağı genişlemiştir. | Bağımsız bir bölüm olarak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nün kuruluşu 3 Aralık 2003 tarihinde, Kurucu Bölüm Başkanı [[Prof. Dr. Mustafa Cesur]] ile olmuştur. [[Prof. Dr. Mustafa Cesur]] halen bölüm başkanlığı görevini sürdürmektedir. Daha sonra Temmuz 2015’de Güven Hastanesi Çayyolu Kampüsü’nde açılan yeni bir poliklinikle bölümün hizmet ağı genişlemiştir. |
07.54, 15 Aralık 2020 tarihindeki hâli
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Canlılarda pekçok fonksiyonel olay sinir sistemi ve endokrin sistemin işbirliği ile olur. Endokrin sistem işlevini iç salgı bezlerinden salgılanan hormon adı verilen kimyasal maddelerle yapar. Hormonlar genellikle salgılandıkları bölgelerden uzak bölgelerde etki yapar. Eğer endokrin salgı yapan bezlerde ve yaptıkları hormonal salgılarda herhangi bir bozukluk olursa endokrin hastalıklar oluşur. Metabolizma ise karbonhidrat, yağ ve protein gibi yaşam için temel gereksinimlerimizin oluşumunu sağlayan kimyasal olaylara verilen addır. Bu olayların gerçekleşmesinde endokrin sistem önemli rol oynar. Burada oluşan bozulmalarda metabolik hastalıklar ortaya çıkar. Diyabet gibi pankreastan salgılanan insülin ile, guatr gibi tiroid bezi ile ilişkili hastalıklar, hipofiz bezi, böbreküstü bezi, paratiroid bezi hastalıkları, obezite, lipid bozuklukları gibi metabolik hastalıklar bu başlık altında incelenir.
Ankara Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Tarihcesi:
Bölümün ilk kuruluşu Aralık 2003 olmakla beraber hastanede ilk kez Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinin hayata geçmesi bu tarihten öncedir ve ilk olarak Prof. Dr. Gül Gürsoy Ocak 2000 tarihinden itibaren yarı zamanlı olarak hasta kabulüne başlamıştır. Bağımsız bir bölüm olarak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nün kuruluşu 3 Aralık 2003 tarihinde, Kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cesur ile olmuştur. Prof. Dr. Mustafa Cesur halen bölüm başkanlığı görevini sürdürmektedir. Daha sonra Temmuz 2015’de Güven Hastanesi Çayyolu Kampüsü’nde açılan yeni bir poliklinikle bölümün hizmet ağı genişlemiştir.
Kuruluşundan bu yana Dr. Leyla Dervişoğlu, Dr. Arif Ender Yılmaz, Dr. Mine Özduman Cin, Doç. Dr. Şerife Mehlika Kuşkonmaz çeşitli dönemlerde görev yapmışlardır. Halen Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, Doç. Dr. Cüneyd Anıl ve Doç. Dr. Berna İmge Aydoğan görevlerine devam etmektedirler.
Kuruluşundan itibaren hızlı bir ivme kazanarak büyüyen ve artan ilgiyle Türkiye’nin saygın bir Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği haline gelen bölüm, günümüzde alanındaki referans merkezlerden biri olma özelliğini sürdürmektedir.
2004 yılında diyabetli bireylerin eğitimi amacıyla kurulan. “Diyabet Kulübü” uzun yıllar aralıksız eğitim faaliyetlerine devam etmiş ve aylık ücretsiz seminerlerle diyabetli bireylerin diyabet ve ilişkili hastalıklar yönünden kendilerini geliştirmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca diyabet eğitim hemşireliği 2004 yılından beri faaliyetlerine devam etmektedir. Önce diyabet eğitim hemşiresi Hale Sünbül daha sonra Nur Temiz ve son olarak da Esin Ceylan diyabet hemşiresi olarak görev yapmıştır ve Esin Ceylan bu göreve halen devam etmektedir. 2015 yılından itibaren dünyadaki teknolojik yükselme ve hasta monitörizasyon sistemlerinin gelişmesiyle Diyabetli Birey Odaklı diyabet eğitim hemşireliği ile sistem farklı bir konuma yükselmiştir. Mevcut otomasyon sistemiyle Birebir Diyabetli Birey takibi yapılmaktadır.
Bölümde her türlü endokrinolojik tetkik ve tedavi yapılabilmektedir. Ayrıca özellikle hastalara sağladığı birebir diyabet eğitimi, diyabet eğitim toplantıları ve hasta takip sistemleri ile hasta dostu yaklaşım anlayışı benimsenmiştir. Bu amaçla online eğitim programlarına da 2020 yılı itibari ile başlanmıştır.
Diabetes Mellitus, Obezite, İnsülin Direnci, Hipoglisemi gibi metabolik hastalıklar, Haşimoto Tiroidit, Nodüler Guatr, Tirotoksikoz, Tiroid Kanseri gibi tiroid hastalıkları tanı ve tedavisi yanısıra Hipofiz bezini ilgilendiren Prolaktinoma, Akromegali, Diabetes İnsipitus, Hipofiz Yetmezliği gibi hastalıklar, Böbrek üstü bezini ilgilendiren Cushing Sendromu, Addison Hastalığı, Primer Aldosteronizm, Konjenital Adrenal Hiperplazi gibi hastalıklar, Paratiroid beziyle ilgili Primer Hiperparatiroidizm ve Hipoparatiroidizm bölümün başlıca ilgi alanına giren hastalıklardır.
Ankara Güven Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü, bilimsel açıdan da aktif deneyimli kadrosu ve yatarak veya ayaktan poliklinik hizmetleri ile, Endokrinoloji alanındaki tüm gelişme ve yeniliklerden hastaların yararlanmasının sağlanmasına öncülük etmektedir.
Özellikle 2010 yılından itibaren polikliniklere konulan ve hastaların muayenesi sırasında tiroid ultrasonu yapılmasını sağlayan tiroid ultrasonları, tanı ve tedavinin planlanmasına yardımcı olmuş, hastaların zaman kaybının önüne geçtiği gibi hem doğru tanıya ulaşmayı, hem de ideal tedaviyi düzenlemeyi kolaylaştırmıştır. Bugün itibari ile biri iki polikliniğin ortak kullanımında olmak üzere 4 ayrı poliklinikte 3 ultrason hizmet vermektedir. Bu bağlamda tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ve gereğinde tiroid nodüllerinin alkol enjeksiyonu ile tedavisi poliklinikte yapılabilmektedir. Hastanede Nükleer Tıp, Patoloji ve Endokrin Cerrahisi bölümlerinin gelişmesiyle 2011 yılından itibaren Endokrin hastalıklara multidisipliner yaklaşım sergilenmeye başlanmış ve cerrahi uygulanan olgular ile özellikli olgular Endokrin Konseyi’nde değerlendirilerek karar verilmeye başlanmıştır. Ayrıca 2015 yılında Endokrinoloji, Metabolik Cerrahi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Psikiyatrinin katılımı ile Obezite Konseyi oluşturulmuş ve olgular multidisipliner yaklaşımla cerrahi öncesi ve sonrası değerlendirilmeye başlanmıştır.
İlk kurulduğu 2003 yılından günümüze yoğun bir şekilde verilen ayaktan poliklinik hizmeti yanısıra, acil endokrin durumlar da dahil olmak üzere her türlü endokrinolojik hastalıkta, klinikte yataklı tedavi hizmeti de sunulmaktadır. Ankara Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü gelişmeleri yakından takip ederek ve gereğinde uygulamaya ivedilikle geçerek, yenilik ve gelişmeye açık vizyonuyla tıp camiasında saygın yerini almıştır.