"Hanife Selma Beştepe" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Güven Tarihçe sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:AB Proje-HanifeSelmaBastepe.jpg|400px|küçükresim|sol|Hanife Selma Beştepe]]
+
[[Dosya:Hanife Selma Beştepe.jpg|400px|küçükresim|sol|Hanife Selma Beştepe]]
  
  

15.04, 9 Ağustos 2022 tarihindeki hâli

Hanife Selma Beştepe


Hanife Selma Beştepe

Cumhuriyet Dönemi’nin İlk Kadın Avukatlarından; Hanife Selma

Hanife Selma, neredeyse bir asır önce, 1 Ağustos 1923 tarihinde denizci bir baba ve ev hanımı bir annenin kızı olarak geldi dünyaya. Başarılarla dolu bir ilköğretim ve lise hayatından sonra, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk hukuk fakültesi olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı.

Gençlik Dönemi

Ülkenin ilk kadın avukatlarından olan Selma, başarılarla dolu çalışma hayatı boyunca başarılarıyla ve bilgi birikimiyle Türk kadınına fırsat verildiğinde hem kendisi hem de ülkesi için neleri değiştirebileceğinin örneklerinden oldu.

Nitekim, Devlet Memurluğu Kanunu’nu hazırlayan ekipte olması, eğitim alması ve ülkemizi temsil etmesi için Amerika’ya gönderilmesi bu düşüncelerimizi doğrular nitelikte.

Muhabbetimiz sırasında bazen hatırlamakta bazen de konuşmakta güçlük çeken Hanife Selma, dönemin tanınan ve saygı duyulan bir kadını olduğunu gururla belirtiyor. Geçmişle ilgili unuttukları olsa da genç bir insan, genç bir kadın olarak yaşadığı duyguları unutmadığını hissettiriyor. Biz ise onun sayesinde olaylar unutulsa da duyguların hiçbir zaman unutulmadığını anlıyoruz.

Hiç evlenmediği ve çocuk sahibi olmadığı için bazen pişmanlık duyduğunu aktarıyor ancak sonrasında amcasının çocuklarından ve yeğenlerinden bahsederek çocuk sevgisini onlarla tattığını ifade ediyor.

Hanife Selma’nın Günümüzdeki Hayatı

Gençlik döneminden sonra sıra bugünlerini sormaya geliyor. Bugününü; “Hiçbir şey yapmıyorum, sadece uyukluyorum” diye geçiştiriyor. En büyük meşguliyetinin doktora gitmek olduğunu aktarıyor. Çünkü dolu dolu yaşanan bir ömür yerini, sağlık sıkıntılarıyla ve yalnızlıkla geçen günlere bırakmış... Kendince küçümsüyor.

Hanife Selma dışarı çıkamayınca, bankaya, kuaföre, arkadaşına gidemeyince, kısaca gündelik hayatın basit ama bir o kadar da değerli aktivitelerini yapamayınca anlamış yaşlandığını.

“Bildiklerimi de unuttum” diyor bu döneminden bahsederken. Tüm dünyası evi, odası, yatağı ve de yastığı olmuş. Bir de peşinde koştuğu sağlığı…

Sohbetimize bakım vericisi Dünya Hanım da dâhil oluyor. Dünya, Hanife Selma’nın sıkıntılarının sözcüsü olurken, Hanife Selma da Dünya’ya desteği için teşekkür ediyor. Hanife Selma’ya destek ve arkadaş olan bir Dünya olduğu için mutluluk duyuyoruz.

Onu çok yormadan sorularımızı sormaya devam ediyoruz. Kısa ama oldukça düşündürücü cevaplar veriyor.

Hayatınızın bu döneminde sizin için en değerli şey ne?

“Sağlık. Keşke sağlığım yerinde olsa.”

Yaşlılık sizin için ne ifade ediyor?

“Sıkıntı”

Türkiye’de yaşlı olmak nasıl bir durum?

“Kenara itilmek.”

Ülke yönetiminden yaşlılıkla ilgili beklentileriniz neler?

“Bütün insanlara yapılanlar yaşlılara da yapılmalı. Yaşlı olunca insanlıktan çıkılmıyor ki.”

Gençlere yaşlılığa hazırlıkla ilgili neler söylersiniz?

“İhtiyarlamamak. Bunun nasıl yapılacağını kimse bilmiyor.”



Hanife Selma Beştepe

One of the first female lawyers in the early republic; Hanife Selma

Hanife Selma was born on 01.08.1923-almost a century ago- and she was daughter of a sailor father and a housewife mother. Having a successful primary and high school career, she got into Faculty of Law in Ankara University – the first Faculty of Law in the early republic.

Her Youth

Being one of the first female lawyers in our country along with a successful career and extensive knowledge, Selma is a good example of what Turkish women could change in both their life and country when given a fair chance.

Being included in the team that prepared Civil Servants Law, receiving education and being referred to the U.S.A. to represent our country all confirm these thoughts about her.

Although she also had difficulty not only in remembering all history, but also in talking during our conversation, Selma proudly states that She was a reputable and well-respected woman in that period. Even if she cannot remember some memories, she makes us understand her feelings during her youth. We see, thanks to her statements, that feelings stay with us forever even if events are forgotten.

Although she sometimes feels remorse that she has never been married and had no kids, she starts talking about her nephews afterwards and states that they helped her experience the child love.

Hanife Selma’s Current Life

We are asking questions about her current life following her youth. She only says “I do nothing, just drowse” to slide over talking about her current life. She expresses that her main activity is going to doctor. Because her fabulous life gave way to health issues and loneliness. She belittles them in her own style.

When she could not perform simple daily routines, such as going to hairdresser and bank, visiting friends and hanging out, Hanife Selma noticed that she got old.

“I forget even what I had known” she says while taking about that period. Now, her whole world consists of her house, room, bed and pillow. And also her health problems she deals with…

Mrs. Dünya, her caregiver, joins our conversation. Dünya gives much more details about Hanife Selma’s problems, while Hanife Selma appreciates Dünya for her support. We are happy that Dünya supports Hanife Selma as a friend.

We continue asking questions without tiring her out. She gives short but thought-provoking answers.

What is the most precious thing in your life now?

“Health. Wish my health is good.”

What does old age mean to you?

“Problem”.

What is it like being an elderly in Turkey?

“Being neglected.”

What do you expect from current government about elderly people?

“The elderly deserves everything that is available to whole humanity. Being old does not mean life is over.”

What do you advise young people to prepare for old age?

“Avoid getting older. Nobody knows how to make it possible.”