Nurten Kızal

Güven Tarihçe sitesinden
Mehmet.Gurbuz (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 06.16, 12 Ağustos 2022 tarihli sürüm ("400px|küçükresim|sol|Nurten Kızal =====Nurten Kızal===== Nurten Kızal, 21 Eylül 1946 yılında Ankara’da Arnavut..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Nurten Kızal
Nurten Kızal

Nurten Kızal, 21 Eylül 1946 yılında Ankara’da Arnavut göçmeni bir ailede doğdu. Sevgi dolu bir ailede büyütüldü. Eğitim hayatına Ankara’da başlayan Nurten Kızal, lise eğitimini Ankara Kız Lisesi’nde, lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Dil veTarih-Coğrafya Fakültesi’nde tamamladı. Üniversitede okurken bir yandan da bankada çalışmaya başladı.

Öğrenciliği sırasında tanıştığı ve güzel bir ilişkiye başladığı sınıf arkadaşı hayat arkadaşı da oldu ve sevgi dolu bir evlilik yaptı. Bu evlilik sonucunda bir kız çocuğu annesi olmanın mutluluğunu yaşadı.

İş hayatına, bankacı olarak başlayan Nurten Kızal, aynı bankadan müdür olarak emekli oldu. 60 yaşından sonra resim yapmaya başladı. Eşi, Nurten Hanım’ın resim çizmeye olan ilgisini başta hafife aldı. Hatta onunla “Picasso” diyerek şakalaşıyordu. Resim yeteneğini fark eden bir resim hocası sayesinde 74 yaşında yapmış olduğu resimleri sergileme şansı buldu.

Altı gün süren bu sergiyi ‘’Hayatımın en güzel altı günü” olarak tanımlayan Nurten Kızıl, 53 tablo ile açtığı bu sergide 43 tablosunu sattı, 10 tablosunu ise gönüllü olarak katıldığı UYSAF’a hediye etti.

Şu Anda Neler Yapıyor?

Resim yapmanın kendisini özel hissettirdiğini belirten ve 10 yıldır resim yapan Kızal, hayata değişik bir pencereden bakmaya çalıştığını söylüyor. ‘’Ruhum şendir benim’’ diyen Kızal, ruhunun genç olduğunu bedensel ağrılara ise takılmadığını belirtiyor.

Nurten Kızıl hayatı; yaşamak, sevmek ve zevk almak için yaşıyor.

Yaşlılık Döneminde Onun İçin Değerli Olanlar

Yaşamın kendisinin en büyük değer olduğunu söylüyor. Havayı solumanın, güneşi hissetmenin yaşamın birer parçası olduğunu ve onları tadabilmenin değerini hissediyor.

Yaşlılara Saygı Konusunda Düşüncesi

Kırsal kesimde yaşlılara saygı duyulmaya hala devam edildiğini ancak kent yaşamındaki gençlerin yaşlılara olan saygısının azaldığını düşünüyor.

Yaşantısında Desteğe İhtiyaç Duyması

Günlük faaliyetlerini, temizlik rutinini kendisinin gerçekleştirdiğini aktaran Kızal, saç bakımı ve manikür için kuaföre gittiğini, ev işleri içinse 15 günde bir yardımcı desteği aldığını söylüyor.

Türkiye’de Yaşlı Olmak

Türkiye’de yaşlı olmanın zor olduğunu ancak bu durumu görmezden gelerek yaşadığını ifade ediyor.

Yetkisi Olsa Türkiye’de Değiştirmek İstedikleri

“Sevgisiz yaşlılara sevgi vermek” istiyor.

Gençlere Yaşlılığa Hazırlıkla İlgili Tavsiye…

Beden sağlıklarının kıymetlerini bilerek vücutlarını yaşlılığa hazırlasınlar.

Yaşlansalar bile sürekli yeni şeyler öğrenmeye çalışsınlar.

Hobi edinsinler.

Çok okusunlar ve düzeni eleştirmeyi bilsinler.

Hayata karşı sağlam dursunlar.

Nurten Hanım sözlerine şöyle devam ediyor: “Özellikle her genç kızımız okumalı, ekonomik özgürlüğe sahip olmalı. Çünkü Türkiye’de kadının rolü maalesef ki ikinci planda görülüyor. Bu durum okuyan, bilen, öğrenen kadın profiliyle değişebilir.”


Nurten Kızal

Nurten Kızal was born in Ankara on 21.10.1946 into a family that migrated from Albania. She was raised by this warm-hearted family. Completed high school education in Ankara High School for Girls, Nurten Kızal had her Bachelor’s Degree at Faculty of Language History and Geography, Ankara University. She started working at a Bank while studying at the university.

She met her spouse, who was also her classmate, during university years and her married life was full of love. As a result, she gave birth to a baby girl.

Started her career as a bank employee, Nurten Kızal retired from the same bank as a manager. She started painting after 60 years of age. At the beginning, her spouse underestimated her efforts on painting. Further, He was joking around with her by saying “Picasso”. She had an opportunity to exhibit her paintings at 74 years of age, thanks to a master painter who noticed her skills.

Describing this exhibition lasting for six days by saying “It was the most beautiful six days of my life”, Nurten Kızıl presented her 53 paintings in the exhibition, sold 43 of them and donated 10 to UYSAF where she attended as a volunteer.

What does She Do Now?

Emphasizing that painting make her feel special, Kızal states that She is engaging in painting for 10 years and She tries to look at the life from a different perspective. She states that She is a lively woman, her soul is young and she is ignoring physical pains.

Nurten Kızıl lives for love and enjoy.

Precious things for her in old age

She states that life itself is the most valuable thing for her. Taking breath and feeling the sun are wonderful things in life according to her.

Her thoughts about respect seniors

She thinks that people living in rural areas still show respect to seniors but young people living in urban areas do not show that much respect to them.

Need for support in daily life activities

Kızal states that she is able to perform daily life activities and cleaning routine, goes to hairdresser for hair care and manicure and asks help from a housekeeper for housework.

Being old in Turkey

She states that being old in Turkey is difficulty but she is not too much obsessed with this issue.

Things she want to change in Turkey, if in her power

“She wants to give love to seniors who are in need for love”.

Advices for young people to prepare to age well…

Cherish your body health.

Always try to learn new things even if you get old.

Develop hobbies.

Read a lot and criticize order.

Stay strong against life’s challenges.

Mrs. Nurten says: “Education is must for every girl. Girls should become financially independent. Because women in Turkey are being pushed into the background. This issue can be overcome with well-educated women.”




Ortak Bir Sorun – İki Farklı Kültürel Perspektif Projesi Hikayeleri