Ayşe & Tuncay Göksal

Güven Tarihçe sitesinden
Mehmet.Gurbuz (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 06.20, 12 Ağustos 2022 tarihli sürüm ("400px|küçükresim|sol|Ayşe & Tuncay Göksal =====Ayşe & Tuncay Göksal===== Kendisi .. Tuncay, 23 Kasım 1943’te Uşak’t..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Ayşe & Tuncay Göksal
Ayşe & Tuncay Göksal

Kendisi ..

Tuncay, 23 Kasım 1943’te Uşak’ta doğdu. Ortaokul sonrası 15 yaşında meslek seçimi yapmak durumunda kalıp taksi, kamyon, tır şoförlüğü yapmıştır.50 yıl süren çalışma hayatı 1995 yılında emekliliği ile birlikte sona ermiştir.

Ayşe, 1950 yılında Uşak’ta doğdu. Annesi çok küçük yaşta vefat eden Ayşe Hanım’a anneannesi büyütmüştür. Anneannesi onu ve kardeşlerini büyütürken maddi zorluklarla halı dokuyarak baş etmiş emektar bir kadın profilidir onun hayatında. Babası çocuklarını okutmaya çalışıp, meslek sahibi etmeye çalışmıştır. Terziliğe merakı çok küçük yaşlarda kız kardeşleri ve mahalleden arkadaşlarıyla oyunlarında oyuncak bebek yapıp, onlara giysi dikme ile başlamıştır. İlkokul sonrası mahalle terzisinde terzi eğitimini mahalle terzisinden alıp küçük yaşlarda iş hayatına atılmıştır. Çalışma hayatı 15 yıl önce emekliliği ile sonlanmıştır.

İlk terzilik deneyimine gelinlik dikimiyle başlamış olup, dikim için terziye gelen kişinin yanında gelen ve sonrasında kayın validesi olacak kişiyle tanışmıştır. Ayşe hanımı çok beğenen o kişi sayesinde Eşi Tuncay Bey aracılığı ile tanışıp,1968 yılında evlenmişlerdir.2 kız,1 oğlan çocuğuna sahip çiftin her bir çocuğundan 2’şer torunu bulunmaktadır. Tuncay Bey’in söylemine göre; olumsuz tecrübelerine rağmen, mutlu anlarına tutunarak bu uzun evliliği devem ettirmektedirler..

Şuanda Neler Yaptığı ..

Sabahları güne erken başlayan çift, ibadetlerini yaptıktan sonra sabah egzersizlerini yapıyorlar. Tuncay Bey bu şekilde eklemlerini paslandırmadıklarını gülerek ekliyor. Daha sonra Tuncay Bey’in hazırladığı sıcak su-limon karışımlarını muhabbet eşliğinde karşılıklı içtiklerini ve günün en keyifli zamanlarının bu vakitler olduğunu söylüyor Ayşe Hanım. Boş vakitlerini beraber yemek yaparak sonrasında da bu yemekleri çocukları, torunları ve arkadaşları ile birlikte yemekten hoşlanıyorlar. Çocukları ve torunları ile telefondan görüşmekten büyük keyif aldığını söyleyen çiftimiz bu konuşmaların onlar için hayat motivasyonu olduğunu vurguluyor. Bayramlarda ve çeşitli tatillerde çocukları ve torunları ile bir araya gelip, onlar tarafından ziyaret edilmekten çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Tuncay Bey kardeşleri ile yılda bir kez deniz kenarında yaklaşık 25 kişilik bir grupla yaptıkları aile tatilinde çok güzel zaman geçirdiklerini söylüyor.

Yaşlılığın Onlar İçin İfadesi ..

Tuncay Bey, her yaşın bir mutluluğu olduğunu söylüyor ve ekliyor biz kendimizi hala genç hissediyoruz. Baston kullanmaya başladıklarında yaşlandıklarını düşüneceğini söylüyor. Günlük tüm işlerimi kendim gördüğüm sürece de kendisini yaşlı hissetmeyeceğini ifade ediyor.

Ayşe Hanım, yaşlılığın ruhta hissedilecek bir kavram olduğunu söylüyor.

Yaşlılıkla Birlikte Yaşamlarında Var olan Değişikler ..

Tuncay Bey’e göre, 65 yaşına kadar kamyon, otobüs, tır gibi büyük araç kullanımına yasal olarak izin varken 65 yaş sonrası küçük araç kullanmaya geçtiğini söylüyor. Araç kullanımındaki bu değişikliğin yaşlılıkla beraber geldiğini ifade ediyor.

Ayşe Hanım’a göre, yaşlanma ile birlikte evde daha çok zaman geçirme şansını bulduklarını ve birbirleriyle daha çok ilgilenmeye başladıklarını söylüyor.

Hayatının Yaşlılık Döneminde Nelerin Onun İçin Değerli Olduğu ..

Bu tatlı yaşlı çiftimiz onlar için en değerli olgunun sağlık olduğunu söylüyorlar. Sağlıklı olmayı büyük servet olarak nitelendiriyorlar. Arkadaşları ve ailelerinin geri kalanıyla iletişimde olmak, beraber zaman geçirmenin çok değerli olduğunu söylüyorlar.

Yaşlılara Saygı Konusunda Düşüncesi ..

Ayşe Hanım, kalabalık ailelerde yaşlı büyükler ile beraber büyüdüğünü ve bunun sayesinde yaşlı bireylere saygıyı ailede öğrendiğini söylüyor. Aynı şekilde kendi torunlarını, çocuklarına da yaşlıya saygı konusunda yönlendirmeye ve önemini öğretmeye çalıştıklarını ifade ediyor.

Tuncay Bey, saygı kavramının ailede başladığını söylüyor. Eğer çocuklar büyüdüğü ailede saygıyı öğrenerek büyümüşlerse saygılı birey olabildiklerini, dolayısıyla yaşlılara da saygı göstermiş olduklarını söylüyor.

Yaşantısında Desteğe İhtiyaç Duyması ..

Çiftimiz manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Sevdikleri tarafından hal hatırlarının sorulması, onlarla iletişim kurmalarının çok değerli olduğunu söylüyorlar. Kısaca sevildiğimizi, sayıldığımızı hissetme gibi manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.

Türkiye’de Yaşlı Olmak ..

Tuncay Bey’e göre, sağlıklı değilsen, gelir düzeyin düşükse ve başkaları tarafından desteğe ihtiyaç duyuyorsan yaşlılığın Türkiye’de zor olduğunu ifade ediyor.

Ayşe Hanım’a göre, Türkiye’de yaşlı olmanın kolay olduğunu çünkü maddi-manevi yeterli imkânlara sahip olduklarını söylüyor.

Yetkiniz Olsa Türkiye’de Değiştirmek İstedikleri ..

Tuncay Bey bu sorumuzu gülerek şu şekilde : ‘’ Bunun için sihirli değneğe ihtiyaç var. Değişecek çok şey olduğu için o değnek bizde olmasa daha huzurluyuz’’ yanıtlıyor.

Gençlere Yaşlılığa Hazırlıkla İlgili Tavsiye..

Ayşe Hanım, hayata karşı çok büyük hırs beslememeleri gerektiğini söylüyor.

Sağlıklarına önem verip, korumaya çalışmalarını tavsiye ediyor. Ve son olarak ekliyor:

‘’ Hayattaki zorluklara rağmen, hayat yaşamaya değer ‘’

Tuncay Bey, gençlerin doğruluk ve dürüstlükten sapmamaları,

İbadetlerine bağlı kalmaları,

Büyüklerini ve küçüklerini sevmeleri,

Kötü alışkanlık edinmeden, vücutlarına iyi bakmalarını ve

Bir gün kendilerinin de yaşlanacaklarını unutmamaları gerektiğini söylüyor ve şu sözü söylüyor:

‘’Hayat güzel ve gençler bu güzelliği stressiz geçirin’


Ayşe & Tuncay GÖKSAL

Himself..

Tuncay was born in Uşak on 23.11.1943. He had to decide on a job after middle school, at the age of 15, and worked as taxi and truck driver. His working life that lasted for 50 years ended in 1995 as he retired.

Ayşe was born in Uşak in 1950. Ms. Ayşe was raised by her grandmother since her mother passed away when she was very young. Her grandmother was a veteran woman for Ayşe, as she had to weave rugs to cope with financial difficulties while raising Ayşe and her siblings. Her father struggled to ensure that his children study and have a profession in the future. Her interest in tailoring started at very young ages as she was making dolls and sewing dresses for them while playing with her sisters and friends from the neighborhood. She began to work at young ages after being trained by the tailor in her neighborhood following graduation from primary school. Her work life ended 15 years ago as she retired.

Her first experiences of being a tailor were sewing wedding dresses and she met the woman who would be her mother-in-law in the future as she came to the tailor shop with a customer. Thanks to that woman who really admired Ms. Ayşe, she met her husband, Mr. Tuncay, and they got married in 1968. The couple has 2 daughters, 1 son and 2 grandchildren from each child. According to Mr. Tuncay, they maintain this long marriage by holding onto their happy memories in spite of negative experiences.

What Does He Do Now .

Starting the day early, the couple does their morning exercises after praying. This way, they do not rust up their joints, Mr. Tuncay adds by smiling. Then, they chat while drinking hot water with lemon prepared by Mr. Tuncay and this is the most joyful moments of their days, says Ms. Ayşe. They like to cook together in their free time and share these meals with their children, grandchildren and friends. Saying that they really enjoy talking to their children and grandchildren on the phone, the couple says these chats give them a motivation of life.

They state that they are very glad to be visited by their children and grandchildren and spend time together in various holidays. Mr. Tuncay says they have a great time in their family holiday with a group of almost 25 people on the seaside once a year.

Definition of Elderliness for Them

Mr. Tuncay says each age brings a different happiness and adds “We still feel young”. He says they will accept being elderly people when they start using walking sticks. He says he will not feel old as long as he can manage all daily works by himself.

Ms. Ayşe says elderliness is a concept that one feels in the soul.

Changes in Their Lives Brought By Elderliness

According to Mr. Tuncay, driving large vehicles like lorries, trucks and buses is legal until the age of 65 and he started using small vehicles after 65. He states that this change in terms of driving vehicle was a result of getting old.

Ms. Ayşe says they had the chance to spend more time together at home as they got older and they started to took care of each other more.

What Are The Valuable Assets for Them In The Elderly Life

This sweet elderly couple says that for them, the most volume concept is health. They identify being healthy as a great fortune. Keeping in touch with their friends and the rest of their family and spending time together are very valuable for them.

Their Thoughts About Respect to the Elderly

Ms. Ayşe says she grew up in big families with family elders and therefore, she learned to respect the elderly individuals in her family. Similarly she says they tried to guide their children and grandchildren about respecting the elderly and teach them the importance of this.

Mr. Tuncay says the concept of respect originates in family. If children are raised by learning the respect in their family, they can be respectful individuals and therefore, they show respect to the elderly, he says.

Needing Support In Life

Our couple says they need emotional support. They say it is precious for them when their loved ones ask about how they are doing and communicate with them. Briefly, they explain that they need emotional support to feel loved and respected.

Being An Elderly Person in Turkey

According to Mr. Tuncay, being an elderly person in Turkey is challenging if you are not healthy, your income level is low and you need support from others.

Ms. Ayşe says being an elderly individual is not challenging in Turkey because they have sufficient financial-moral means.

What They Would Change in Turkey Should They Had the Chance

Mr. Tuncay smiles and responds: “We need a magic wand for this. As there is a lot to change, we have more peace as we do not have that wand”.

Advices for the Young about Preparing for Elderliness

Ms. Ayşe says they should not be too ambitious about the life.

She suggests them to attach importance to their health and try to stay healthy. Finally, she adds:

“Life is worth living despite all difficulties”

Mr. Tuncay says the young should not compromise from honesty, keep doing their religious duties, love the old and young people around them, avoid bad habits, take good care of their bodies and always remember that one day they will also get older and says:

“Life is beautiful young fellows, enjoy this beauty without stress”


Ortak Bir Sorun – İki Farklı Kültürel Perspektif Projesi Hikayeleri