Lenfoma Günü
Lenfoma Günü (15 Eylül)
Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, ilk kez 2004 yılında Lenfoma Koalisyonu tarafından hastalığa yönelik bilgi eksikliğini gidermek, hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve bakım verenlerinin karşılaştığı duygusal ve psikososyal zorluklara dikkat çekmek için kutlanılır.
Lenfoma Günü 2023
Bazen hastalığa özgü olmayan nedeni belirlenemeyen kaşıntı veya vücut yaraları, bazen de ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı ve boyun, koltuk altı, kasıklarda lenf bezlerinde büyüme ile karşımıza çıkan lenfomalar; bağışıklık sistemimizin bir parçası olan lenf bezlerinden kaynaklanan lenf kanseridir.
🔹Genellikle lenf bezlerinde ağrısız büyüme ve sebebi bilinmeyen yüksek ateş hastalığa özgü belirtilerdir.
🔹Diyet veya özel durumlar dışında, yukarıdaki belirtilerden bir ya da bir kaçını taşıyorsanız en kısa sürede doktorunuza danışmayı ihmal etmemek lazım.
🔹Çünkü çoğu kanserde olduğu gibi lenfomalarda da erken tanı ve müdahele oldukça önemlidir.
Lenfoma Günü 2019
Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. En bilinen belirtisi boyunda, koltuk altlarında veya kasıklarda görülen ağrısız yumrulardır.
Buna eşlik eden yorgunluk, nezleye benzer sürekli devam eden semptomlar, tekrar eden ateş, gece terlemeleri ve nedensiz iştah-kilo kaybı da lenfoma belirtilerindendir. Günümüzde lenfoma tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olarak görülür ancak tedavinin başarısında erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle, bugün, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü’nde bir kez daha “Lenfomanın farkında olalım!” diyoruz.--