Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı
Vakıf Hakkında
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı, 1975 yılında küçük bir hastane ile başlayan ve bugün Güven Sağlık Grubu olarak Türkiye’nin en değerli sağlık markasına erişen yolculuğun toplumsal alandaki iz düşümüdür.
Bu yolculuğu hayal eden ve gerçekleştiren Güven Hastanesi kurucuları için topluma sunulan katkı her zaman öncelikli olmuştur. Bu amaçla hem Güven Hastanesi hem de kurucuları sağlık, eğitim ve kültür alanında çeşitli yardım ve faaliyetler yürütmüştür. 2006 yılında bu çabaların daha verimli ve düzenli hale getirilmesi ve geleceğe uzanan bir kurumsal yapı ile sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı kurulmuştur. Vakıf, kuruluşundan itibaren başta eğitim olmak üzere tüm toplumsal alanlara katkı sağlamak amacıyla programlar yürütmektedir. Öğrencilere verilen burslar, engelli bireyler için yapılan projeler, spor/kültür/bilimsel çalışmalar için kurumlara verilen destekler bu programlardan bazılarını oluşturmaktadır. Ayrıca Vakfımızın Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’na üyeliği bulunmaktadır.
Kurucularımız Dr. Aysun Küçükel ve Doç. Dr. Ahmet Küçükel’in vefatından sonra Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı tıpkı Güven Hastanesi gibi geleceğe başarıyla taşınması öncelikli olan bir sorumluluk ve ödev kabul edilmiş, çalışmalar ara vermeksizin sürdürülmüştür. 2019 yılı vakıf için önemli bir dönüm noktasıdır. Toplumsal yarar hedefinden sapmaksızın, dünyadaki dönüşüme paralel olarak vakıf hayırseverlik ekseninden toplumsal sorunlara çözüm getirmeyi hedefleyen etkili bir sivil toplum örgütüne dönüşmeye doğru adım atmıştır. Bu noktadan sonra yürütülen çalışmalar; özellikle ileri yaştaki bireylerin sorunlarına dikkat çekmek, yaşlı bakımı konusunda karar vericilere yön vermek ve toplumunun önemli sorunlarından biri olan kanserli ve engelli çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmek amacıyla şekillendirilmiştir. Günümüzde Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından bu alanlardaki bilimsel araştırmalar, yurt içi ve yurt dışında iş birlikleri ve bu süreçlerden beslenen projeler yürütülmektedir. Benzer biçimde gerek kamu yönetiminde gerekse yerel düzeyde demokratik süreçlere katkı sunmak için çalışmalar yapılmaktadır. Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı gerçekleştirdiği topluma yararlı faaliyetler neticesinde 12 Mayıs 2022 tarihinde “Kamu Yararına Vakıf” olmuş ve vergiden muaf tutulmuştur.
Ekim 2023 Sağlık Gönüllüleri Türkiye Derneği tarafından 15 kez düzenlenen ödül töreninde, Güven Eğitim Sağlık Vakfı'nın Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve birçok ilimizde sarsıcı etkilere neden olan deprem sonrasında T.C. Sağlık Bakanlığı onayı ile Hatay ilinde hayata geçirdiği 40 yataklı Sahra Hastanesi projesi ile Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Büyük Ödülü'ne layık görülmüştür
Ocak 2024 Güven Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi (Guven Medical and Health Sciences) olarak isimlendirdiğimiz bilimsel dergimizin, yayım hayatına başlamıştır.
Vizyonumuz
Eğitim, sağlık, kültür ve ekonomik gelişme alanları başta olmak üzere toplumsal sorunların çözümünde ilk akla gelen kurumlar arasında yer almak, bu alanlarda yapılan çalışmalara liderlik etmek ve dünyadaki gelişmeleri odak noktası yaparak Türkiye için en ileri, en doğru ve en yararlı çözümlerin uygulanmasına yönelik öncü çalışmalarda bulunmak.
Misyonumuz
Türkiye’de yaşayan her birey için, gelişmiş toplumlardaki yaşam düzeyinin mümkün kılınması için çalışırız.
Toplumsal yarar odaklı projelerde kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademik kuruluşlarla diyalog içinde çalışırız.
Etkin bir sivil toplum örgütü olarak sürekli araştırmayı önceliğimiz kabul eder ve toplumsal sorunların en etkili biçimde yönetilmesi için yasal süreçlere, bilimsel çalışmalara, uygulamalara katkı sunarız.
Toplumsal yarar odaklı bir Türkiye için çabamızı ve mesajımızı sürekli kılacak farkındalık çalışmaları, bilimsel toplantılar, kültürel faaliyetler yürütürüz.
Başkanın Mesajı
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanın Mesajı
Yönetim Kurulu
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu
Dr. Aysun-Ahmet Küçükel Tıp Ödülleri
Dr. Aysun-Ahmet Küçükel Tıp Ödülleri
2008 yılından beri Türk hekimlerini yüksek nitelikli bilimsel araştırmalara teşvik etmek ve çalışmalarını desteklemek amacıyla “Dr. Aysun-Ahmet Küçükel Tıp Ödülleri”ni düzenlemektedir. 21. yüzyılın gerektirdiği yüksek teknolojinin sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu temel alan “Dr. Aysun-Ahmet Küçükel Tıp Ödülleri” her yıl "En İyi Bilimsel Araştırma Ödülü” ve “Genç Araştırmacı Proje Destek Ödülü” olmak üzere iki kategoride verilmektedir
Vakıf Projeleri
Dezavantajlı hedef kitleye yönelik çalışmalarında ileriyi gören bir anlayışı benimseyen Kuruluşumuz önceliği çocuk ve gençlere vermektedir. Devamı
Avrupa Gönüllü Hizmeti
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları tarafından akredite edilen vakfımız 2007 yılından bu yana 18-30 yaş arasındaki gençlerin yolculuk, yeme-içme, barınma, vize ve cep harçlığını karşılayarak, AB üyesi ülkelerde bulunan sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olmalarını sağlamaştır. Program kapsamında; AB vatandaşı olan aynı yaş grubundaki gençler vakfımızda gönüllü hizmet yapabilmektedir.
Dezavantajlı bireylerin yaşadığı bölgelerdeki çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini taramalar sonucunda raporlamak ve çocuğun hayatını daha iyi kılacak uygulamaları geliştirmek amacıyla hazırlanan “Köprü Projesi”, 2011-2012 öğretim yılının 2. döneminde Ulus İsmetpaşa mahallesinde bulunan Yahya Galip Kargı İlköğretim Okulunda sürdürülmüştür. Devamı
Ankara’nın Karşıyaka mevkii, Şentepe mahallesinde yaklaşık 1200 hanelik bir Roman Mahallesi bulunmaktadır. Geçimlerini atık kağıt ve türevlerini toplayıp satarak kazanan bu ailelerin 2-8 arasında değişen sayıda çocukları bulunmaktadır. Devamı
Uluslararası Spor Değişim Programı
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “ Young America-Young Turkey” programı kapsamında, 2010 yılında Chicago şehrine temsilci gönderen vakfımız gerçekleştirdiği tanıtım çalışmaları sonucunda AARP ve West Side Health Authorithy isimli sivil toplum kuruluşu ile ortaklık kurmuştur. Devamı
Elazığ Fırat Üniversitesi Dr.Aysun & Ahmet Küçükel İlahiyat Fakültesi
Vakfımız, bölgenin en büyük ihtiyaçlarından biri olan Elazığ Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi inşaatının tüm sorumluluğunu üstlenmiştir. Devamı
İçme İlköğretim Okuluna Akıllı Sınıf
Turkcell ve Vakfımızın iş birliği ile Elazığ’da bulunan İçme İlköğretim Okuluna 15 kişilik akıllı sınıf kurulmuştur.
Microsoft-Habitat Derneği, Uluslararası Down Sendromu Fedarasyonu ve vakfımızın iş birliği ile; Alanya Sakine-Nesibe Zamanoğlu Özel Eğitim Uygulama Okuluna 15 derslik bilgisayar sınıfı kurulmuş ve 25 Down sendromlu çocuğa “Kodlama Saati Eğitimi” verilmiştir.
Microsoft-Habitat Derneği, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve vakfımızın iş birliği ile Elazığ’ın İçme İlköğretim Okulu’da 10-16 yaş arası yaklaşık 100 kız öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen proje kapsamında; başta kadın liderler olmak üzere, Microsoft’ta ve IT sektöründe çalışan kadınlarla kız öğrenciler bir araya getirilerek, öğrencilerin sektör ve üniversite seçimiyle ilgi soruları cevaplanmış ve önyargılarını kırmak amacıyla bir “deneyim paylaşımı ortamı” oluşturulmuştur.
AB Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri _ Türkiye Ulusal Kanser Merkezi
Vakfımız, Avrupa Birliğinin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda belirlediği ve çözmeye çalıştığı misyon konularından biri olan “kanser” farkındalığını artırmak amacıyla 2020 yılının Eylül ayında düzenlenen Avrupa Araştırma ve Yenilik Günleri’ne katılmıştır.
Ardından 6 Ekim 2020 tarihinde, Araştırma ve Yenilikçilik Birimi Genel Müdürü, Jean Eric PAQUET’e bir mektup yazarak, bu önemli ve ortak zorluğu aşmada, hem ülke hem de Güven Sağlık Grubu olarak her zaman iş birliğine açık olduğumuz belirtilmiştir.
Komisyondan tarafımıza ulaşan cevapta; Güven Sağlık Grubunun Türkiye’nin Ulusal Kanser Merkezi olarak düşünüleceği ifade edilmiştir.
Elazığ Deprem Bölgesine İlkokul Projesi
16 Eylül 2020 tarihinde T. C. Elazığ Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Elazığ merkez Etminik (Altınçevre) Köyü’nde bulunan 2892 parsel numaralı taşınmaz üzerine okul yapımı için protokol imzalanmıştır. Okulun temeli Nisan 2021 tarihinde atılmıştır.
Ortak Bir Sorun – İki Farklı Kültürel Perspektif
Güven Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın, Yaşlanan Nüfusu odak noktası yapan çalışmaları AB destekli son projemiz ile uluslararası işbirliği boyutuna taşınarak yeni bir ivme kazandı. Hollanda’dan Kennisland Vakfı ile ortak olduğumuz, “Ortak Bir Sorun – İki Farklı Kültürel Perspektif” isimli projemiz “Sivil Toplum Diyaloğu Programı” çerçevesinde destekleniyor. Projemiz Hollanda ve Türkiye’de yaşlanan nüfus ve yaşlıların bakımı konusunu odak noktası yapıyor ve her iki ülkedeki bağlamı kültürel açıdan incelemeye tabi tutuyor. Bu sayede iki ülkenin Yaşlanma konusundaki yaklaşımlarının ortaya konması, güçlü ve zayıf yanların belirlenmesi ve iki ülkenin bir birinden öğrenerek daha kapsayıcı bir senteze varması hedefleniyor. Proje kapsamında yaşlanma ile ilgili başta Sivil Toplum Örgütleri olmak üzere, akademik, kamusal ve özel sektörden aktörlerin hem bir arada çalışması ve öğrenmesi hem de uluslararası işbirlikleri kurulması sağlanacaktır. Yaşlıları ve yaşlanmayı sosyal ve sistemsel bir sorun olarak ele alıp bu konuda politikalar, uygulamalar ve sosyal farkındalık geliştirme konusunda Türkiye’den daha uzun yıllara dayanan geçmişe sahip AB ve Hollanda’nın deneyimleri ülkemizde giderek önem kazanan bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sunacaktır. Yaşlılar, onlarla ilişkili kesimler, aileler, Hollanda’da yaşayan Türkler ve ülkemizi ziyaret eden burada emeklilik geçirmeyi tercih eden Hollandalılar projenin yararlanıcılarını oluşturacaktır. Proje aktiviteleri arasında akademik ve sosyal uzmanların yer alacağı çalışma grupları, karşılıklı ziyaretler ile her iki ülkedeki sivil toplum örgütlerinin işbirliği sağlaması, yaşlılığın ele alınmasını görünür kılacak gerçek yaşamdan hikayeler derlenip duyurulması ve Türkiye’de geniş katılımlı uluslararası bir konferans düzenlenmesi yer almaktadır. Proje web sitesi "http://www.ACommonChallenge.org" projeyi izlemek isteyen tüm kesimlerin erişimine ve iletişimine açık olacaktır.
"Avrupa Birliği Erasmus+ Gençlik Değişimi Programı çerçevesinde, Türkiye Ulusal Ajans'ın sözleşme makamı olarak görev yapan Güven Eğitim Sağlık Vakfı'nın koordinatörlüğünde yürütülen "Be Active, Beat Obesity" projesi
Sizlerin de bildiği, tanıklık ettiği, belki de etkilendiği çok vahim bir olay yaşadık.
Bir gecede yüzleştik deprem gerçeğiyle… En sarsıcı, en acı verici şekilde tanıştık ‘Asrın Felaketi’ ile…
Belki yakınlarımızdı belki de hiç tanışamadıklarımızdı, yitirilen binlerce hayat…
Ve o geceden, yitirilen onca can’dan sonra; enkazı hep birlikte kaldırmak, yasımızı yaşarken umutları tekrar daha sağlam inşa etmek için çalışmak, çabalamaktı bize düşen. Birlik olmak, birbirimize sıkı sıkı sarılmak… ‘Kim daha güçlüyse’, değildi, ‘kimin gücü neye yetiyorsa” idi. Gücümüz neye yetiyorsa, hep birlikteydi…
Bir daha böyle bir acıların yaşanmaması dileğiyle
Yaşlılık Dönemi BİYO-PSİKO-SOSYAL İhtiyaç Değerlendirmesi
“Yaşlılık Dönemi BİYO-PSİKO-SOSYAL İhtiyaç Değerlendirmesi,” araştırması günümüzde yaşlı nüfusun sürekli artış göstermesi nedeniyle yaşlı bireylerin beklenti ve gereksinimlerini belirlemeyi ve bu gereksinimlere yönelik çözümler üretmeyi vurgulamaktadır.
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Yayınları
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Etkinlikleri
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Broşürleri
Basında Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı
Web Sayfası ve Sosyal Medya Hesapları
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Web Sayfası: https://www.guvenvakfi.org
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/GuvenVakfi
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Instagram Sayfası: https://www.instagram.com/GuvenVakfi
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Twitter Sayfası: https://www.twitter.com/GuvenVakfi
Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Linkedin Sayfası: https://www.linkedin.com/company/82115073/admin/