"Beslenme ve Diyet" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Güven Tarihçe sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 4 değişikliği gösterilmiyor)
10. satır: 10. satır:
 
2000 yılı itibariyle ise hastaların, refakatçilerin ve kurum çalışanlarının; doğru beslenme önerilerinden ve doğru beslenme tedavilerinden yararlanmaları ve bu doğrultuda yeterli, dengeli ve gıda güvenliği kuralları çerçevesinde yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla “Diyet Hizmetleri” ve “Toplu Beslenme Hizmetleri” iki alt dalda hizmet vermeye başlamıştır. Diyet Hizmetleri ve Toplu Beslenme Hizmetleri; alanında iyi eğitim almış, yetkin ve deneyimli beslenme ve diyet uzmanlarının başarıları ve son teknoloji ürün ve cihaz donanımı ile diğer bölümlerle koordineli bir şekilde ve ekip anlayışı içinde hizmet vermeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda, personeline pek çok eğitim ve gelişim fırsatı sunmuş ve hastanenin büyüme hızına ayak uydurmuştur.   
 
2000 yılı itibariyle ise hastaların, refakatçilerin ve kurum çalışanlarının; doğru beslenme önerilerinden ve doğru beslenme tedavilerinden yararlanmaları ve bu doğrultuda yeterli, dengeli ve gıda güvenliği kuralları çerçevesinde yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla “Diyet Hizmetleri” ve “Toplu Beslenme Hizmetleri” iki alt dalda hizmet vermeye başlamıştır. Diyet Hizmetleri ve Toplu Beslenme Hizmetleri; alanında iyi eğitim almış, yetkin ve deneyimli beslenme ve diyet uzmanlarının başarıları ve son teknoloji ürün ve cihaz donanımı ile diğer bölümlerle koordineli bir şekilde ve ekip anlayışı içinde hizmet vermeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda, personeline pek çok eğitim ve gelişim fırsatı sunmuş ve hastanenin büyüme hızına ayak uydurmuştur.   
  
2002 yılında Beslenme ve Diyetetik Bölümünün gündeme getirdiği “diyetisyenlikte branşlaşma” kavramı neticesinde Ankara Güven Hastanesi, "Erişkin Hasta Diyet Polikliniği", "Obezite ve Zayıflama Merkezi" ve "Beslenme Destek Ünitesi"ni kurmuştur. 2004 yılında ise bebek ve çocuk beslenmesine ilişkin takip ve tedavilerin düzenli olarak yapıldığı "Pediatri Diyet Polikliniği" kurularak hastaneye, "Pediatri Diyetisyeni" kavramı kazandırılmıştır. Daha kapsamlı diyetisyenlik hizmeti vermek hedefiyle kurulan yeni birimler sonucunda, '''[[Yiyecek İçecek Hizmetleri]]'' ve Tıbbi Diyet Hizmetleri Bölümleri 2013 yılında birbirinden ayrılmıştır.  
+
2002 yılında Beslenme ve Diyetetik Bölümünün gündeme getirdiği “diyetisyenlikte branşlaşma” kavramı neticesinde '''[[Güven Hastanesi]]''', "Erişkin Hasta Diyet Polikliniği", "Obezite ve Zayıflama Merkezi" ve "Beslenme Destek Ünitesi"ni kurmuştur. 2004 yılında ise bebek ve çocuk beslenmesine ilişkin takip ve tedavilerin düzenli olarak yapıldığı "Pediatri Diyet Polikliniği" kurularak hastaneye, "Pediatri Diyetisyeni" kavramı kazandırılmıştır. Daha kapsamlı diyetisyenlik hizmeti vermek hedefiyle kurulan yeni birimler sonucunda, '''[[Yiyecek İçecek Hizmetleri]]''' ve Tıbbi Diyet Hizmetleri Bölümleri 2013 yılında birbirinden ayrılmıştır.  
  
 
Bu kapsamda hizmet verilen bölümler:
 
Bu kapsamda hizmet verilen bölümler:
  
'''1.Klinik Diyet Hizmetleri'''
+
'''1-Klinik Diyet Hizmetleri'''
  
 
Uzman klinik diyetisyenler tarafından; hastanemiz klinik servislerinde yatan hastaların, beslenme tedavilerinin planlanarak takip edilmesi çalışmalarını kapsar. Yatan Hasta Beslenme Tedavisi Hizmetlerinde amaç; hastanın yatışından taburculuğuna kadar olan süreçte, insanı odak noktasına yerleştirerek hastanın beslenme alışkanlıklarına ve gereksinimlerine, teşhis ve tedavilerine göre hastaya uygun beslenme programını planlamaktır. Bu hizmet, hastalıklarda beslenme tedavisi ve beslenme destek ünitesi olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sistem dahilinde hastanın doktoru ile koordineli çalışılarak hastanın beslenmesi düzenlenir ve süreç takibe alınır.  
 
Uzman klinik diyetisyenler tarafından; hastanemiz klinik servislerinde yatan hastaların, beslenme tedavilerinin planlanarak takip edilmesi çalışmalarını kapsar. Yatan Hasta Beslenme Tedavisi Hizmetlerinde amaç; hastanın yatışından taburculuğuna kadar olan süreçte, insanı odak noktasına yerleştirerek hastanın beslenme alışkanlıklarına ve gereksinimlerine, teşhis ve tedavilerine göre hastaya uygun beslenme programını planlamaktır. Bu hizmet, hastalıklarda beslenme tedavisi ve beslenme destek ünitesi olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sistem dahilinde hastanın doktoru ile koordineli çalışılarak hastanın beslenmesi düzenlenir ve süreç takibe alınır.  
  
'''2.Poliklinik Diyet hizmetleri'''
+
'''2-Poliklinik Diyet hizmetleri'''
  
 
Her biri alanında uzmanlaşmış poliklinik diyetisyenleri tarafından; hastanemizin diyet polikliniğine başvuran hastaların, beslenme tedavilerinin planlanarak takip edilmesi çalışmalarını ve yeni sağlıklı beslenme programının, davranış değişikliği haline getirilmesini kapsar. Poliklinik diyet hizmetleri ise kendi içinde bölümlere ayrılmıştır;
 
Her biri alanında uzmanlaşmış poliklinik diyetisyenleri tarafından; hastanemizin diyet polikliniğine başvuran hastaların, beslenme tedavilerinin planlanarak takip edilmesi çalışmalarını ve yeni sağlıklı beslenme programının, davranış değişikliği haline getirilmesini kapsar. Poliklinik diyet hizmetleri ise kendi içinde bölümlere ayrılmıştır;
34. satır: 34. satır:
 
Güven Hastanesi bünyesinde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından, sağlıklı beslenme ve hastalıklarda beslenme konularında pek çok tanıtıcı broşür ve eğitim kitapçığı hazırlanarak hasta ve danışanlara, bu kapsamda eğitimler organize edilmektedir.  
 
Güven Hastanesi bünyesinde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından, sağlıklı beslenme ve hastalıklarda beslenme konularında pek çok tanıtıcı broşür ve eğitim kitapçığı hazırlanarak hasta ve danışanlara, bu kapsamda eğitimler organize edilmektedir.  
  
'''3.Toplu Beslenme Hizmetleri'''
+
'''3-Toplu Beslenme Hizmetleri'''
  
 
Güven Hastanesi; hastaların, refakatçilerin ve çalışanların beslenme gereksinmelerini gıda güvenliği kuralları çerçevesinde, en iyi kalitede ve en iyi maliyetle, özelleştirme yapılan 2008 yılına kadar, kendi bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı olarak gerçekleştirmiştir.  
 
Güven Hastanesi; hastaların, refakatçilerin ve çalışanların beslenme gereksinmelerini gıda güvenliği kuralları çerçevesinde, en iyi kalitede ve en iyi maliyetle, özelleştirme yapılan 2008 yılına kadar, kendi bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı olarak gerçekleştirmiştir.  
49. satır: 49. satır:
  
  
 
+
'''[[Beslenme ve Diyet Hakkında]]'''
  
 
----
 
----
  
 
[[Beslenme ve Diyet Bölümü Broşürleri]]
 
[[Beslenme ve Diyet Bölümü Broşürleri]]
 +
 +
[[Beslenme ve Diyet Bölümü Etkinlikleri]]
  
 
[[Beslenme ve Diyet Bölümü Videoları]]
 
[[Beslenme ve Diyet Bölümü Videoları]]
 
[[Beslenme ve Diyet Bölümü Etkinlikleri]]
 
  
 
[[Basında Beslenme ve Diyet Bölümü]]
 
[[Basında Beslenme ve Diyet Bölümü]]
 
----
 
----

06.53, 10 Kasım 2022 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Diyetisyenlik; büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve bireylerin yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda; bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen bir meslek alanıdır. Bireyin sağlığının ve yaşam kalitesinin korunmasında oldukça önemli bir yere sahip olan diyetisyenlik hizmeti; besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında etkin rol oynamakla birlikte; besinden ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarının araştırılmasını ve değerlendirilmesini, çözüm yollarının bulunmasını, var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

Diyetisyenler; besin denetimini yapmakta ve bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendirmekte ve bilinçlendirmektedir. Bireylerde doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklarda ve aynı zamanda diğer özel durumlarda; tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine, besinlerin besinler ile ve/veya ilaçlar ile etkileşimlerine göre diyet programı planlamaktadırlar. Bireylere verilecek; oral, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında ve yukarıda sözü edilen tüm beslenme girişimlerinde eğitim vermekte, bu eğitim programlarını planlamakta, uygulamakta ve tüm bu süreçleri izlemektedirler.

Güven Hastanesi ise kurulduğu günden bugüne kadar insan odaklı gelişim felsefesini benimseyen ve bu felsefeyi her alanda uygulayan köklü bir kurum olmuştur. Bu doğrultuda, her branşta olduğu gibi diyetetik çalışmalarına da, bilimsel veriler ışığında gerekli desteği daima vermiş ve vermeye devam etmektedir.

1975 yılından 2000 yılına kadar gerçekleştirilen diyetetik çalışmalarına, hastanenin büyüme ve gelişim ivmesi doğrultusunda yön verilmiştir. Bu süreçte, alanında uzman diyetisyenler istihdam edilmiş olup poliklinik ve klinik süreçleri ile mutfak süreçleri başarılı bir şekilde yönetilmiştir.

2000 yılı itibariyle ise hastaların, refakatçilerin ve kurum çalışanlarının; doğru beslenme önerilerinden ve doğru beslenme tedavilerinden yararlanmaları ve bu doğrultuda yeterli, dengeli ve gıda güvenliği kuralları çerçevesinde yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla “Diyet Hizmetleri” ve “Toplu Beslenme Hizmetleri” iki alt dalda hizmet vermeye başlamıştır. Diyet Hizmetleri ve Toplu Beslenme Hizmetleri; alanında iyi eğitim almış, yetkin ve deneyimli beslenme ve diyet uzmanlarının başarıları ve son teknoloji ürün ve cihaz donanımı ile diğer bölümlerle koordineli bir şekilde ve ekip anlayışı içinde hizmet vermeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda, personeline pek çok eğitim ve gelişim fırsatı sunmuş ve hastanenin büyüme hızına ayak uydurmuştur.

2002 yılında Beslenme ve Diyetetik Bölümünün gündeme getirdiği “diyetisyenlikte branşlaşma” kavramı neticesinde Güven Hastanesi, "Erişkin Hasta Diyet Polikliniği", "Obezite ve Zayıflama Merkezi" ve "Beslenme Destek Ünitesi"ni kurmuştur. 2004 yılında ise bebek ve çocuk beslenmesine ilişkin takip ve tedavilerin düzenli olarak yapıldığı "Pediatri Diyet Polikliniği" kurularak hastaneye, "Pediatri Diyetisyeni" kavramı kazandırılmıştır. Daha kapsamlı diyetisyenlik hizmeti vermek hedefiyle kurulan yeni birimler sonucunda, Yiyecek İçecek Hizmetleri ve Tıbbi Diyet Hizmetleri Bölümleri 2013 yılında birbirinden ayrılmıştır.

Bu kapsamda hizmet verilen bölümler:

1-Klinik Diyet Hizmetleri

Uzman klinik diyetisyenler tarafından; hastanemiz klinik servislerinde yatan hastaların, beslenme tedavilerinin planlanarak takip edilmesi çalışmalarını kapsar. Yatan Hasta Beslenme Tedavisi Hizmetlerinde amaç; hastanın yatışından taburculuğuna kadar olan süreçte, insanı odak noktasına yerleştirerek hastanın beslenme alışkanlıklarına ve gereksinimlerine, teşhis ve tedavilerine göre hastaya uygun beslenme programını planlamaktır. Bu hizmet, hastalıklarda beslenme tedavisi ve beslenme destek ünitesi olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sistem dahilinde hastanın doktoru ile koordineli çalışılarak hastanın beslenmesi düzenlenir ve süreç takibe alınır.

2-Poliklinik Diyet hizmetleri

Her biri alanında uzmanlaşmış poliklinik diyetisyenleri tarafından; hastanemizin diyet polikliniğine başvuran hastaların, beslenme tedavilerinin planlanarak takip edilmesi çalışmalarını ve yeni sağlıklı beslenme programının, davranış değişikliği haline getirilmesini kapsar. Poliklinik diyet hizmetleri ise kendi içinde bölümlere ayrılmıştır;

• Erişkin Diyet Hizmetleri

• Endokrin Diyet Hizmetleri

• Obezite ve Metabolik Cerrahi Diyet Hizmetleri

• Pediatrik Diyet Hizmetleri

• Organ Nakli Diyet Hizmetleri

Güven Hastanesi bünyesinde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından, sağlıklı beslenme ve hastalıklarda beslenme konularında pek çok tanıtıcı broşür ve eğitim kitapçığı hazırlanarak hasta ve danışanlara, bu kapsamda eğitimler organize edilmektedir.

3-Toplu Beslenme Hizmetleri

Güven Hastanesi; hastaların, refakatçilerin ve çalışanların beslenme gereksinmelerini gıda güvenliği kuralları çerçevesinde, en iyi kalitede ve en iyi maliyetle, özelleştirme yapılan 2008 yılına kadar, kendi bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı olarak gerçekleştirmiştir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün, Mutfak Hizmetleri, Kafeterya Hizmetleri, Kokteyl ve Yemek Organizasyonları adı altında üç ayrı koldan yürüttüğü bu çalışmalar; mönülerin planlanmasından malzeme siparişine; sipariş edilen yiyecek içecek malzemelerinin teslim alımından depolanmasına; yemeklerin hazırlanmasından pişirilmesine ve servisine kadar her aşaması, beslenme ve diyet uzmanları tarafından kontrol ve takip edilmiştir.

2008 yılının sonunda ise Toplu Beslenme Hizmetleri (mutfak ve kafeteryalar) özelleştirilerek alanında deneyimli firmalar ile hizmetlerin devamı sağlanmıştır. Bu geçiş aşamasında Güven Hastanesi olarak firma ile yapılan her türlü teknik ve idari şartname, Güven Hastanesi kültür ve kalite anlayışı çerçevesinde, Yiyecek İçecek ve Diyet Hizmetleri tarafından titizlikle hazırlanmıştır. Özelleştirme sonrasında da yiyecek içecek hizmetlerine ilişkin her aşama Güven Hastanesi Yiyecek İçecek Hizmetleri denetimine tabi tutulmuştur.

Güven Hastanesi, hasta, refakatçi ve çalışanlar için dünya standartlarında, kaliteli ve güvenli bir ortam oluşturmak, her türlü riski en aza indirmek amacıyla gerekli şartların belirlenmesini, uygulanmasını ve sürekliliğini hedefleyen kalite politikaları çalışmaları sonucunda, 2007 yılında ISO 9001:2008 sertifikasını almış; 01 Mart 2008 tarihinde ise JCI (Joint Comission International) tarafından akredite edilmiştir. Tüm bu kalite ve akreditasyon çalışmaları kapsamında, Beslenme ve Diyetetik bölümü tarafından, mutfak ve kafeterya alanları ile klinik ve poliklinik beslenme ve diyet hizmetlerine ait tüm süreçler ile ilgili prosedür, talimat ve formlar hazırlanmış, standartlar oluşturulmuş ve uygulamaya konulmuştur.

Kalite ve akreditasyon çalışmaları akabinde, ismi "Tıbbi Diyet Hizmetleri" olarak revize edilen bölüm, çalışmalarına daha bütünsel bir yaklaşımla devam etmektedir. Değişen ve gelişen bir anlayışa sahip olan Beslenme ve Diyetetik Bölümü, zamanın ilerlemesi ile birlikte standartlarını yükseltmekte ve uygulamalarını, teknolojiyi de kullanarak güncellemektedir.

Tıbbi Diyet Hizmetleri, alanında deneyimli beslenme ve diyet uzmanları ile diğer bölümlerle işbirliği içerisinde çeşitli etkinlik ve eğitimler düzenlenmektedir. Aynı zamanda kurum bünyesinde düzenlenen etkinlikler içinde yer almaktadır. Günümüz teknolojisinde kullanılan farklı pek çok sosyal medya ağında, sözlü ve yazılı olarak beslenme alanında geniş kitlelere erişebilmek amacıyla çalışmalar yürütmektedir.


Beslenme ve Diyet Hakkında


Beslenme ve Diyet Bölümü Broşürleri

Beslenme ve Diyet Bölümü Etkinlikleri

Beslenme ve Diyet Bölümü Videoları

Basında Beslenme ve Diyet Bölümü