İnsan Odaklı Bakım Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu

Güven Tarihçe sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İnsan Odaklı Bakım Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu

Misyonu

Hasta odaklı bakımı tasarlamak ve uygulamak için hasta ve yakınları kurulu ortaklığı ile amaçlanan;

• Hasta ve aile katılımını teşvik eden uygulamaların uygulanması

• Değişimi destekleyecek yapıların geliştirilmesi ve dolayısıyla;

• Örgüt kültürünün dönüşümü.

Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu (HYDK):

Hizmet verdiğimiz hasta gruplarımızın ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirleyerek; gelecek hasta programları, hizmetleri ve politikaları planlarken liderliğe önerilerde bulunarak hastane yönetimi, hastane personeli, hastalar ve toplum arasında bir bağlantı sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Eski ve hizmet almakta olan hastalar ve aile üyeleri ile personelden oluşan; hasta ve aile bakım deneyimini geliştirmeye adanmış, kurum tarafından oluşturulan ve desteklenen bir gruptur.

Hasta merkezli bakıma güçlü bir şekilde odaklanılmasını sağlayan programlar ve politikaların geliştirilmesinde hastaneye danışmanlık etmektedir. Hastalar, aile üyeleri ve personel eşit katkıda bulunur; her bakış açısı iyileştirme için ortak bir gündem belirleme konusunda temel bir bileşendir.

Görev Yetki ve Sorumlulukları

1.İnsan Odaklı Bakım hedeflerinin hasta, hasta yakını, liderler ve çalışanlar ile birlikte belirlenmesi

2.İyileştirme projelerinin hayata geçirilmesinde liderler, çalışanlar ve hasta ve hasta yakınlarının birlikte çalışmasının sağlanması

3.İnsan Odaklı Bakım çalışma gruplarında; iyileştiren ortam tasarımı, süreç iyileştirme çalışmaları, insan kaynakları çalışmaları ve diğer insan odaklı bakım projelerinde hasta ve hasta yakınları ile çalışanlar ve liderlerin birlikte çalışmasının sağlanması

4.Hasta tecrübesini geliştirmek için hasta ve hasta yakınlarının katkılarının sağlanması

5.Hastane içindeki uygulamaları hasta gözüyle değerlendirerek, iyileştirmeye katkıda bulunmasının sağlanması.

Üyelik:

Güven Hastanesi’nin hizmet verdiği hasta grubunu temsil eden 12 – 15 arasında hasta ve aile üyesinden oluşur. Kurulun en az % 50’sini eski ve hizmet almaya devam etmekte olan hasta ve aileleri oluşturur.

Üyelik Yapısı:

İnsan Odaklı Bakım Lideri, İnsan Odaklı Bakım Müdürü ve seçim kurulu tarafında her yıl kurul yapısı ve üyeler gözden geçirilir.

Her üye, kurul üyesi olarak görevlendirildikten sonra İnsan Odaklı Bakım oryantasyonu verilir. Her üye için ilk 3 ay deneme sürecidir; bu sürede oryantasyon gönüllü olarak verilir. Her üyeden kurulda görevlendirme ile en az bir yıl hizmet ve gizliliğe yönelik taahhütname alınır.

Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu’ndan iki hasta temsilcisi üye, aynı zamanda İnsan Odaklı Bakım Yürütme Kurulu’nda da görev alarak, İOB Yürütme Kurulu’nda HYDK’nu temsil eder.

Hastane personeli üyeleri; hastane yönetimi ve diğer departmanlarla iletişimde görev alır. Kurul gündemi ve sunumlar için önerilerde bulunup, kurul görev ve hedeflerini yerine getirebilmesi için gerektiğinde paydaşlara erişim sağlar.

Üyeler en az 2 yıl kurulda görev almak üzere kurula davet edilirler. 2 yıl sonra, her ay yapılan toplantılara yeni bir hasta davet edilerek kurul üyeleri rotasyon halinde yenilenir.

Kuruldaki görevinden ayrılması belirlenen veya bu konuda öncelik isteyen hasta ve ailelerine katkılarından dolayı teşekkür edilerek, kuruldaki görevleri sonlandırılır.

İstifa etmek isteyen Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu üyeleri istediği zaman kurul başkanına yazılı bir istifa bildirimi sunabilir.

Bir Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu üyesinden, kurul başkanlarının ve hastane yönetiminin takdirine bağlı olarak istifa etmesi istenebilir.

Üyenin istifası veya görevden alınmasının neden olduğu boşluk, seçim kurulu tarafından İnsan Odaklı Bakım Kurul İşleyiş Prosedürü ’ne uygun şekilde doldurulur.

Kurul başkanına mazeret iletmeden (örneğin hastalık, seyahat), arka arkaya dört toplantıda bulunmayan kurul üyelerinin üyelikleri otomatik olarak sonlandırılır.

Toplantıya düzenli ve zamanında katılım - 6 aylık bir dönemde 3 toplantı - kaçırılmadıkça üyelerin aktif olacağı düşünülmekte ve yılda 10-12 toplantı öngörülmektedir.

Üyelik Kriterleri:

1.Eski ve hizmet almaya devam eden hasta ve ailesi olarak hastanedeki hasta gruplarının çeşitliliğini temsil etmek.

2.Planetree hasta merkezli bakım felsefesini destekleyecek bakış açısına sahip olmak.

3.Hasta merkezli bakım üzerinde güçlü bir odaklanmayı sürdürmek için kurum politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayacak gönüllülükte olmak.

4.Sağlık sorunları ve hastaların ihtiyaçlarını ele alma konusunda istekli olmak.

5.Toplantılarda paylaşılan kişisel veya gizli bilgilere ilişkin mahremiyete özen göstermek.

Güven Hastanesi’nin eski veya aktif çalışanı olanlar hasta temsilcisi olarak kurul üyeliğine seçilemezler.

Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu Başkanı:

Kurul başkanlığı İnsan Odaklı Bakım Müdürü tarafından yürütülür. En az iki yıllık görevlendirme sonrası, kurul üyeleri yeni bir kurul başkanı seçimi konusunda öneride bulunabilirler.

Kurul başkanı ve sekreteri; aylık toplantıların planlanmasından, aylık gündemin organize edilmesinden ve duyurulmasından, toplantı tutanaklarının tutulması ve kurul üyelerine dağıtılmasından; toplantıların yürütülmesi, hastane hizmetleri, politikaları ve programları hakkında geri bildirim alınmasından sorumludur.

Kurul Üyeleri

1.İnsan Odaklı Bakım Müdürü

2.Kalite Koordinatörü

3.İnsan Odaklı Bakım Hekim Lideri

4.İnsan Odaklı Bakım Hemşire Lideri

5.Hasta Hakları Çalışanları

6.Diyetisyen

7.Tıbbi Kayıt Temsilcisi

8.Hasta ve Hasta Yakınlarından Oluşan Üyeler

Toplantı Sıklığı

Grup, İnsan Odaklı Bakım Bölümü’nün gerekli gördüğü sıklıkta ancak yılda en az 10 - 12 kez toplanır.

Raporlama

İnsan Odaklı Bakım Yürütme Kurulu’na raporlamaktadır.


İnsan Odaklı Bakım Hasta ve Yakınları Danışma Kurulu Fotoğrafları