Covid-19 Salgını Sürecinde Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Güven Tarihçe sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Covid-19 Salgını Sürecinde Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Kadınların hayatında unutulmaz bir dönem olan gebelik süreci, bugünlerde yaşanan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle birçok anne adayı açısından stresli geçiyor. Çoğu hamile virüs bulaşır korkusuyla hastaneye gitmekten çekiniyor ve düzenli kontrollerini ihmal ediyor. Güven Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Sedat Cömert, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler ile ilgili bilgi verdi.

Yeni Tip Koronavirüs (COVID 19) salgını hamileleri nasıl etkiliyor? Gebelik sürecinde sorunlara yol açıyor mu?

İnfluenza gibi bazı viral hastalıkların gebelerde, normal nüfusa oranla daha riskli seyrettiği bilinmektedir. Bununla birlikte COVID-19 salgınının gebeler üzerindeki şu ana kadarki sonuçlarına bakıldığında bu durum geçerli görünmemektedir. Çalışmalar birçok gebe ve yenidoğanda belirtisiz taşıyıcılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen COVID-19 açısından kimsenin mutlak güvende olmadığını unutmadan hareket etmek hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı açısından faydalı olacaktır. Bu nedenle gebelerimize, bu süreçte izolasyon ve hijyen kurallarına uymalarını öneriyoruz.

Kendisinde belirti olduğunu düşünen gebelerin Yeni Tip Koronavirüs testi yaptırması sakıncalı mıdır?

Hamilelerin COVID-19 testi yaptırmalarında hiçbir sakınca yoktur. Yakın zaman önce New York’ta yayınlanan bir çalışma; doğum yapmak için hastaneye yatan gebelerin yüzde 13 buçuğunda hastalığa ait belirti olmamasına rağmen SARS-CoV 2 pozitifliği saptandığını ortaya koydu. Bu durum, yaygın test ve taramanın hastalığın yayılmasını önlemede ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Yeni Tip Koronavirüs tespit edilen hamileler tedaviye başlayabilirler mi? Gebelik sırasında COVID 19 tedavisinin bebeğe zararı var mıdır?

COVID-19 hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak gözlem ve deneyim ile işe yaradığı düşünülen; hydoxychloroquin, çeşitli antiviraller ve antibiyotikler gebelerde kullanım açısından riskli görünmemektedir. Bu ilaçlar gebe hastada fayda risk analizi yapılarak doktor kararları ile kullanılabilir. Şu ana kadarki tecrübelerde bu kullanım bebek ve anne açısından çok riskli görünmemektedir. Unutulmaması gereken hamilelerin doktora danışmadan kendi başlarına hiçbir ilacı kullanmamaları gerektiğidir.

COVID 19 salgını sürecinde gebelik takibi nasıl yapılmalıdır?

Salgın sürecinde hamilelerin gerekli kontrollerini ihmal etmemeleri önem taşımaktadır. Bu kontrollerin sıklığı hekim ile telefonda durum değerlendirmesi yapılarak belirlenmelidir. Muayenede en az sayıda kişi ile yapılmalı ve kısa sürede bitirilmelidir. Bu süreçte sağlık ihtiyaçları yalnızca hekimin öngördüğü gereksinimlere göre belirlenmeli, aile bireylerine bebek gösterme için yapılan ultrasonlar, tıbbi faydası olmadığı zaten bilinen dört boyutlu görüntülemeler için hasta sağlık kuruluşuna sokulmamalıdır.

Çoğu gebe rutin kontroller için hastaneye gitmeye çekiniyor. Anne adayları bu süreçte takiplerini güvenle yaptırabilirler mi? Şu anda herkese evde kalmalarını öneriyoruz. Salgının kontrolündeki tek etkili yöntem izolasyon. Bununla birlikte insan yoğunluğunu açısından şu anda marketler sanki hastanelerden daha riskli gibi. Gebelerin gerekli hastane ziyaretleri doktorları ile birlikte belirlenmeli. Hastanelerde alınan önlemler birçok yerden daha sıkı olduğu için gebeler doktorları tarafından zorunlu görülen durumlarda hastaneye gidilebilirler.

Doğum yapacak hamileler ve bebekleri için hastanede alınan önlemlerden bahsedebilir misiniz?

COVID-19 salgını sürecinde birçok hastane doğum alanlarında benzer önlemler almıştır. Hastanelerde COVID-19 takibi ayrı blok ya da polikliniklerde ve izole olarak yürütülmektedir. Doğum katına yatacak tüm hastalar COVID-19 riski açısından değerlendirilmektedir. Bu süreçte riskli olduğu için, oda süsleme ve fotoğraf çekimleri kısıtlanmıştır. Ayrıca doğum katlarındaki kişi sayısını en azda tutabilmek adına refakatçi ve ziyaretçi kısıtlamaları uygulanmaktadır. Hasta ve hasta yakınları da hem kendi hem de toplum sağlığı açısından bu kurallara uyum sağlamakta ve hastanelerdeki doğum süreçleri mümkün olan en güvenli şekilde yürütülmektedir. Anne, Yeni Tip Koronavirüs taşıyorsa virüs bebeğe de bulaşır mı?

Rahimdeyken virüsün anneden bebeğe geçişi ya da süt aracılığı ile bulaştığına dair net kanıtlar yok. Şu an için virüs, anneden bebeğe solunum yolu ile geçebiliyor gibi görünüyor. Annenin COVID-19 pozitif çıkması durumunda virüsün bebeğe bulaşmaması için alınması gereken önlemler doktor ve sağlık ekibi ile birlikte belirlenmelidir. Annenin IgG antikor testi pozitif ise bu bebeği çok yüksek ihtimalle koruyacağından özel bir önleme ihtiyaç kalmaz. Diğer durumlarda maske ile emzirmek ve el yıkama, klinik bulgular şiddetli ise bebeğin izolasyonu ve biberon ile beslenme seçenekleri değerlendirilecektir.

Yeni Tip Koronavirüs bebekler için tehlikeli midir?

Bebekler için de annelerde olduğu gibi özel bir tehlike görünmemektedir. Ama bu noktada yinelemek gerekirse kimse mutlak güvende olmadığından önlemler kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Gebeler Yeni Tip Koronavirüs’ten korunmak için nelere dikkat etmelidir?

Gebeler de toplumdaki diğer herkes gibi; mümkün olduğunca evlerinde kalmalılar, genel hijyen kurallarına ve el yıkamaya özen göstermeliler, dışarı çıkmaları gerektiğinde maske ve eldiven kullanmalılar, diğer insanlara sosyal mesafelerine dikkat etmeliler. Hamilelere kendileri ya da bebekleri açısından yaşıtları olan diğer insanlara oranla daha büyük risk altında olmadıklarını, panik yapmamalarını ancak bu hastalıktan mümkün olduğunca korunmak için önerilen önlemlere uymalarının da zorunlu olduğunu hatırlatıyor ve en kısa zamanda bu sürecin atlatılmasını diliyorum.