Gastroenteroloji

Güven Tarihçe sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Gastroenteroloji, dahili hastalıklar grubu icinde yer alan, karın içinde ürogenital sistem dışında kalan organların hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Sindirim sisteminin göğüste yer alan yemek borusu ve diğerleri karında yer alan mide, incebarsak ve kalın barsak olarak tüp şeklinde olan yaklasık 7-8 metre uzunluğunda sindirim organlari ile karaciger, pankreas ve dalak organlarına ait hastalıkların teşhiş ve tedavisini kapsar. Tüm bu organları içeren bransin uzun adı Gastroentero-hepato-pankreatoloji`dir. Günümüzde büyük kliniklerde gastroenteroloji dalı, organa özelleşen hepatoloji, pankreas hastalıkları veya hastalığa özelleşen kronik barsak hastalıkları gibi alt calisma gruplarına ayrılmıştır.

1975 yılında sağlıkta varlığını Ankara’da başlatan Ankara Güven Hastanesi, 1999 Yılına kadar açık sistemde çalıştı. Ankara’nın belli başlı hekimleri muayenesinde görüp tanısını koydukları hastaların cerrahi müdahalelerini Güven Hastanesinde yapardı. Dış hekimlerin beraberinde, kendi kadrolu doktorları ile branş poliklinik ve klinik yapılanması başladı. Gastroenteroloji Bölümünün kurulması için Doç. Dr. Burhan Şahin ile görüşüldü ve Endoskopi Ünitesi için gerekli olan sistem için karar verilip siparişleri verildi. Doç.Dr.Burhan Şahin işlerinin yoğunluğundan dolayı gelememesi sonucunda Uzm. Dr. Tevfik Ali Küçükbaş’tan Gastroenteroloji Bölümü için klinik ve tanısal ve terapötik endoskopik girişimsel işlemler olarak yapılabilecek ve ulaşılabilecek kapasiteyi gösteren bir fizibilite raporu istendi. Bu değerlendirmeler sonucunda 01 Ağustos 2000 yılında Uzm. Dr.Tevfik Ali Küçükbaş önderliğinde Gastroenteroloji Bölümü yarı zamanlı hizmet vermek üzere açıldı.

Eylül 2000 tarihinde endoskopi cihazları kuruldu. Gastroenteroloji Polikliniğinde, gastroenterolojide referans işler dışında kalan her tur işlem yapılmaya başlandı. Gastroenteroloji Polikliniği, tek kişilik hekim kadrosu ile branşın her hastasını kabul etti, hastaların tedavisini ayakta veya yatırarak yaptı, acil vakalarını 7/24 değerlendirilmesini ve gerekli durumlarda hastaların acil endoskopilerinin 1-2 saat içinde yapılmasını sağladı.

Bölümde; kanama tedavileri, GIS darlıklarında buji veya balon dilatasyonlari, darlıklara stent yerleştirilmesi, PEG uygulamaları, endoskopik ve yumuşak doku iğne biyopsileri, ERCP, safra darlıklarında stent uygulamaları ve tas çıkartılması işlemleri gerçekleştrildi.

2004 yılında ise Gastroenteroloji Bölümü tam zamanlı olarak hizmete geçti.

Zamanla hasta sayılarının artması sonucunda ikinci hekim olarak Uzm.Dr.Burçak Kayhan 16.00-20.00 saatleri arasında yarı zamanlı olarak Gastroenteroloji Bölümünde çalışmaya başladı. Sonrasında Uzm.Dr.Şirin Aytaç`ın katılımı ile hekim sayısı arttı. Bölümde bir endoskopi ünitesi, bir rektoskopi masası mevcuttu ve yetersiz kalmaktaydı.

Yeni ünite kurulması planlanırken Uzm.Dr.Senem Küçükbaş kendi endoskopi ünitesini getirerek 16.00-20.00 saatleri arasında yarı zamanlı olarak çalışmaya başladı. Böylece iki odada ayrı ayrı endoskopi yapılmaya başlandı.

İleri tarihlerde Doç.Dr.Gürden Gür tam zamanlı, Doç.Dr.Burhan Şahin ve Uzm.Dr.Dilek Oğuz yarı zamanlı olarak çalışmaya başladı.

Sonraki zamanlar Doç.Dr.Muharrem Taşkoparan, Dr.Diğdem Özer Etik ve Prof.Dr.Sedat Boyacıoğlu tam zamanlı hizmet vermek üzere ekibe katıldı.

Bu donemde yeni blokların inşaatı devam ediyordu. 2010 yılında Organ Nakli Merkezi kuruldu. Gastroenteroloji Bölümü olarak Organ Nakli Merkezine destek verilmeye başlandı. 2011 yılında bölüm fiziksel olarak büyütüldü. İki endoskopi ünitesi, bir rektoskopi odası, dezenfeksiyon odası, derleme ünitesi ve radyoloji ile beraber kullanılan floroskopi ünitesi de bölüm bünyesine eklendi. Bu büyüme ile çalışma şartları önemli ölçüde rahatladı ve bu gelişim hizmet sayısına yansıdı.

2014 yılında Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsünün açılması ile birlikte, Uzm.Dr.Senem Küçükbaş ekibe tekrar katıldı. Prof.Dr.Gökhan Kabaçam tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. 2020 yılında Endoskopik Ultrasonografi Sistemi kuruldu. Bu tarihte Prof.Dr.Dilek Oğuz ekibe tekrar katıldı. Az sayıda merkezde yapılan bu tanısal ve girişimsel işlemler ve biyopsi almaksızın eş değer bilgi sağlayan fibroscan- elastografi işlemi yapılmaya başlandı. 2022 yılında Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsünün giderek artan iş hacmi gereği Doç.Dr.Murat Kantarcıoğlu Güven ailesine katılmıştır. 2023 Yılında Prof.Dr.Sedef Kuran ve Doç.Dr.Özgür Harmancı Güven ailesine katılmıştır.

Gastroenteroloji Hakkında


Gastroenteroloji Bölümü Broşürleri

Gastroenteroloji Bölümü Etkinlikleri

Gastroenroloji Bölümü Videoları

Basında Gastroenteroloji Bölümü