Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı
Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı
Serviks kanseri, dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biridir.
Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlemiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı 2024
Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu, en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alır ve kadınlarda en sık görülen 4. kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine neden olabilir. Genellikle belirti vermeden seyreden enfeksiyon, vücut tarafından elimine edilmezse zamanla serviks kanserine yol açabilir.
Birçok türü bulunan HPV enfeksiyonunun Tip 16 ve 18 türleri, serviks kanserinin büyük çoğunluğunun nedeni olarak kabul edilir. Bu türlere karşı yüzde yüze yakın koruma sağlayan HPV aşıları ise serviks kanserine karşı önleyici tedbirler arasında yer alır. Fakat HPV aşısı diğer yüksek riskli HPV tiplerine karşı tam koruma sağlayamayacağından, aşı olan kişilerin de serviks kanseri riski taşıdığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, aşı olan kişilerin de düzenli olarak PAP Smear testini içeren serviks kanseri taramalarına devem etmeleri büyük önem taşır.
Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı 2021
Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlarda en yaygın görülen üçüncü kanser türüdür ve olguların yüzde 99.9’una HPV enfeksiyonu neden olmaktadır. 30-65 yaş arasındaki her kadının HPV ve Pap Smear testleri ile taranması sayesinde rahim ağzı kanserinin önüne geçilebilir ve henüz oluşum aşamasındaki kanser öncü hücrelerinin teşhisi sağlanabilir.
Haydi, siz de sağlıklı bir gelecek için önleminizi alın. Unutmayın, biz hep yanınızdayız.