Yaşar Elgün

Güven Tarihçe sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Yaşar Elgün
Yaşar Elgün

Yaşar Elgün, 3 Temmuz 1943 yılında Ankara’da dört çocuklu, maddi durumu iyi olmayan bir ailede dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Ankara’da tamamladı. Ortaokulu bitirdikten iki sene sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde 18 yaşından küçük olması nedeniyle günlük ücret alarak çalışmaya başladı. Buradaki 17 yıllık deneyimi sonrası Başbakanlık’a geçti. Burada Bakan özel kalemi olarak görev yaptıktan sonra 50’li yaşlarında emekli oldu. Hayatının çoğunu ailesine adayan Yaşar Hanım hiç evlenmedi. Babasını kaybetmenin üzüntüsünü atlatamadan gelen anne kaybıyla sarsıldı. İlerleyen yıllarda iki kardeşini de kaybetti.

Şu Anda Neler Yapıyor?

Hayatına Ankara’da tek başına devam ediyor. Abisinin emaneti olan yeğeni, maddi ve manevi olarak ona destek oluyor. UYSAF Derneğine üye olan Yaşar Hanım, her gün derneğe gelip, sosyal etkinliklere gönüllü katılımda bulunuyor. Kitap ve gazete okuyarak gününü değerlendiriyor. Beşiktaş Futbol Takımının fanatik taraftarı olan Yaşar Hanım, imkân buldukça maçları stadyumda heyecanla takip ediyor. Hayat enerjisini bu fanatikliğe borçlu olduğunu gülerek dile getiriyor. Yaşar Hanım, sosyalleşmesinde yeğeninin payının çok büyük olduğuna değinmeden edemiyor.

Onun İçin Yaşlılık

Yaşlılığı, emekli olduktan sonra hissetmeye başladığını ve emekliliğiyle eş zamanlı aile kayıplarıyla da bu hissin yoğunlaştığını ifade ediyor.

Yaşlılığı ‘’Tek tabanca zorluk’’ olarak nitelendiriyor. Sağlığın ve aile bağlarının önemini anladığını söylüyor.

Yaşlılıkla Birlikte Hayatında Neler Değişti?

Çalışma, aile ve sosyal hayatının tamamıyla değiştiğini ifade ediyor. Yaşlılıkla birlikte yalnızlaştığını dile getiriyor.

Yaşlılara Saygı Konusunda Düşüncesi

Gençlerin yaşlılara saygı duyması konusunda bilinçlendiğini dile getirip, bunu marketten eve dönerken ‘’Teyze poşetlerini taşımana yardımcı olalım mı?’’ sorusuyla örneklendiriyor. Gençlerin yaşlı bireylere saygısını ‘’Allah’tan gelen bir ödül/mucize’’ olarak adlandırıyor.

Yaşantısında Desteğe İhtiyaç Duyması

Kişisel ihtiyaçlarını maddi anlamda yeğeni karşılıyor. Çünkü emekli maaşı ile anca evinin kirasını ödeyebildiğini söylüyor. Kişisel bakımını ve günlük ev işlerini kendi başına gerçekleştirebiliyor.

Türkiye’de Yaşlı Olmak

Türkiye’de yaşlı olmanın zor olduğunu dile getiriyor. Yaşam alanlarında, sokaklarda yaşlı bireylerin kullanımını kolaylaştırılmadığından şikâyet ediyor. Yaşar Hanım bu durumu, yaya kaldırımı yüksekliğini örnek vererek belirtiyor. Ayrıca Türkiye’de yaşlı bireyler için maddi zorlukların olduğunu söylüyor.

Ülke Yönetiminden Beklentileri

Maddi ve manevi yönden yaşlı bireylere destek verilmesini; belediyelerden ise toplu kullanım alanlarında yaşlıların rahatını göz önünde tutmalarını istiyor.

Yetkisi Olsa Türkiye’de Değiştirmek İstedikleri

Yaşlılara madde destek sağlanması,

Yaşlı barınmasını kolaylaştırmak adına gönüllü evler kurulması,

Sosyalleşebilecekleri, yaşıtlarıyla bir araya gelebilecekleri ortamların sağlanması,

Gençlere Yaşlılığa Hazırlıkla İlgili Tavsiye

Güzel bir eğitim alıp, kendilerini geliştirerek Türkiye’nin şu anki ekonomik sıkıntılarını iyileştirmelerini,

Ülkelerini bırakıp yurtdışına göç etmemelerini,

Atatürk ilkelerini anlamlarıyla hayatlarına adapte etmelerini,

Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle yaşlılıklarına yatırım yapmalarını söylüyor.


Yaşar Elgün

Yaşar Elgün was born on 03.07.1943 in Ankara into a poor family with four children. She completed her primary and secondary education in Ankara. She started working at General Directorate of Land Registry and Cadastre- with daily wage because she was younger than 18 - two years following graduation from secondary school. Following 17-year experience there, she was accepted to her next care at Prime Ministry office. She worked as a private secretary of the Minister there and retired in her fifties. Devoted most of her life to her family, Ms. Yaşar has never married. She lost her mother before getting over death of her father. Her two siblings passed away afterwards.

What does She Do Now?

She lives alone in Ankara. Her nephew provides material aid and spiritual support to her. Being a member of UYSAF, Ms. Yaşar goes to the association every day and works voluntarily in social activities. She likes reading books and newspapers. Being a great supporter of Beşiktaş Football Club, Ms. Yaşar watches football matches in stadium when possible. She emphasizes that she owes her life energy to that fanaticism. Ms. Yaşar also needs to mention that her nephew has a very crucial role in her socialization.

Ageing for her

She specifies that she felt ageing following her retirement and this felt was further intensified by simultaneous loss of family members.

She defines being elderly as “A lone wolf”. She adds the importance of being healthy and family bonds.

How has being elderly changed her life?

She states that her work, family and social lives have dramatically changed. She emphasizes that outcome of being elderly is loneliness.

Her thoughts about respect seniors

She is further aware that young people should respect seniors and she exemplifies this fact with a question: “Hi aunty, would you need us help carry your shopping bags to your home”. She believes that the young people, who respect seniors, are “A reward/miracle by God”.

Need for support in daily life activities

Her personal needs, especially the monetary ones, are met by her nephew. Because her retirement wage is hardly sufficient to pay the house rent. She can deal with her personal care and daily housework.

Being old in Turkey

She emphasizes that it is difficult to be old in Turkey. She complains of the failure to facilitate life of seniors in common places and streets. The example specified by Ms. Yaşar is the height of pedestrian ways. She also adds that there are monetary challenges for the elderly in Turkey.

Her expectations from Government

She requests that moral and material support is available for the elderly and that comfort of the elderly is taken into consideration in common places by municipalities.

Things she wants to change in Turkey, if in her power

Material/monetary support for the elderly,

Voluntary construction of the sheltered housing to facilitate accommodation for the elderly,

Creating environments that enable them socialize and meet their peers,

Advices for young people to prepare for aging well…

Create solutions for current economic problems of Turkey by improving themselves well through good education,

Avoid leaving home country and migrating to other countries,

Adapting Ataturk’s principles literally to their lives,

Invest on their old ages through regular exercise and healthy eating.


Ortak Bir Sorun – İki Farklı Kültürel Perspektif Projesi Hikayeleri